Mi a MuzeumStat?

Az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK) folyamatosan frissülő MuzeumStat szolgáltatásának célja, hogy minden érdeklődő számára könnyen áttekinthető és kereshető formában tegye hozzáférhetővé a magyar muzeális intézmények (múzeumok, muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek) nyilvános statisztikai adatait.

Mi a legnagyobb újdonság az oldalon?

Az intézményi hálózat országos szintű változásait egy gráfon ábrázoltuk 2010-től napjainkig. Ez az intézményi gráf a működési engedélyekben bekövetkezett változások alapján rajzolja ki egy aktuális év muzeális intézményeinek hálózatát.
Emellett újdonság az oldalon, hogy lehetőség nyílik összetett keresések, intézmények közötti összehasonlítások indítására és az eredmények Excel formátumban történő mentésére is.

Mely intézmények adatai jelennek meg a MuzeumStat oldalon?

Az érvényes működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények adatai találhatóak az oldalon, melyek évente egyszer statisztikai adatokat szolgáltatnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Mi az oldalon megjelenő adatok forrása?

Az adatok forrása az Emberi Erőforrások Minisztériumának szolgáltatott múzeumi statisztikai adatok, a KSH környezeti adatai, az Európai Uniós projektek esetében a www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso oldal projektadatai.

Melyik a vonatkozó jogszabály a múzeumi statisztikai adatszolgáltatás esetében?

Az adatszolgáltatás az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programról szóló 388/2017.(XII.13.) Korm. rendelet alapján kötelező.

Milyen gyakran frissülnek a MuzeumStat oldalon az adatok?

A múzeumi szakmai statisztikai adatok és a KSH adatok évente egyszer, az Európai Uniós projektek adatai folyamatosan frissülnek.

Milyen adatok találhatóak az egyes menüpontokban?

Intézmények - A gráfon 2010 és 2020 között az intézmények közötti kapcsolatok alakulása rajzolódik ki. A bal oldali sávban konkrét intézményekre történő keresés lehetséges név, szakmai besorolás és földrajzi adatok alapján.

Összesítések - A menüpontban 9 témakör szerint (gyűjtemény, kiállítások, programok, látogatószámok, alkalmazottak, tudományos élet, kiadványok, kommunikáció, informatika) lehetséges a statisztikai adatok megismerése.

EU Támogatások - A menüpontban az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött múzeumi projektek adatai találhatóak Magyarország csatlakozásától (2004) operatív programok és költségvetési időszakok szerint. A térképen és a táblázatban használt színek az elnyert támogatási összegek nagyságát mutatják. A bal oldali sávban keresések lehetségesek név, szakmai besorolás és projekt adatok alapján. Kereső - A menüpontban egyszerű és összetett keresések indítása, összehasonlítások készítése lehetséges.

Hogyan működik a kereső funkció?

A kereső három fő részből áll: Intézményi adatok, Adatcsoportok, Évek.
Az Intézményi adatoknál legalább egy keresési feltétel megadása kötelező, így lehetséges csak az adatcsoportok és az évek kiválasztása. Amennyiben nem szeretnénk statisztikai adatokat keresni, csak intézményi adatokra van szükségünk, úgy az intézményi adatoknál megadott feltételek után nyomjuk meg az Aktuális intézményi adatok keresése gombot.
Intézményi adatok esetében, ha kiválasztottunk már egy keresési feltételt, akkor minden olyan mező elszürkül, ami kizárja a 0 találati eredménnyel járó kereséseket.
Egyéb esetben a keresési paraméterek darabszámának nincs felső határa, bármennyit megadhatunk.
A keresések táblázatban jelennek meg a lap alapján. A Letöltés gombra kattintva a keresési eredmények Excel formátumban tölthetőek le. Intézmények közötti összehasonlítások készítése: Jelöljük ki az Intézményi adatok résznél azokat az intézményeket, amelyeknek adatait szeretnénk összehasonlítani. Az Adatcsoportok résznél válasszuk ki, hogy mely statisztikai adatokat szeretnénk megjeleníteni, végül adjuk meg az évet/éveket.

Hogyan lehetséges az adatok mentése?

Az adatok mentése a Letöltés gombra kattintva xls formátumban lehetséges.

Miért vannak környezeti adatok az oldalon?

Fontosnak tartottuk, hogy a statisztikai adatokat tágabb kontextusba helyezve mutassuk meg, így minden intézményhez hozzákapcsoltuk az éves települési környezeti (népességi, oktatási, idegenforgalmi és kulturális) statisztikai adatokat is, 2008-tól napjainkig.

Miért szerepelnek a múzeumi statisztikai adatok mellett az Európai Uniós projektek támogatási adatai is az oldalon?

Az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött múzeumi projektek adatait operatív programok és költségvetési időszakok alapján tettük hozzáférhetővé. Ezeknek az adatoknak az összegyűjtésével és rendszerezésével az a célunk, hogy a statisztikai adatokban bekövetkező változások jobban érthetőek legyenek, hiszen az Európai Unió által adott támogatások nagyban befolyásolták az elmúlt években a szektor fejlődési irányát.

Mi a teendő, ha észrevettem, hogy egy adat tévesen van feltüntetve?

Amennyiben hibás vagy hiányos adatot talál az oldalon, kérjük, írja meg nekünk észrevételét a muzeumstat@mnm.hu email címre.

Milyen múzeumi statisztikával foglalkozó nemzetközi szervezettel van kapcsolata Magyarországnak?

A European Group on Museum Statistics (EGMUS) egy európai múzeumi statisztikákkal foglalkozó szervezet, amelyben Magyarország képviseletét 2019-től a Magyar Nemzeti Múzeum látja el.

Hogyan vehetem fel a MuzeumStat oldal szerkesztőivel a kapcsolatot?

Elérhetőségeink a következők:
muzeumstat@mnm.hu
+36 1 327 7700.