Hogyan lehet jobban érthetővé tenni a múzeumi statisztikákat?
2020. november 20.

A múzeumi statisztikák gyűjtésére és közlésére azért van szükség, hogy kiderüljön egy-egy intézmény, terület hogyan fejlődik, milyen tendenciák figyelhetőek meg. A megfelelően gyűjtött és feldolgozott adatok jó alapot adhatnak az intézményi, területi vagy országos döntéshozatalokhoz. Amiről nem szabad elfelejtkezni, hogy akkor fogják a szakemberek felhasználni a kapott adatokat, ha azok elérhetőek, megfelelően kereshetőek és érhetőek.

Hogyan tehető könnyebbé az adatok megtalálása?

Sokféle közzétételi módszer létezik a múzeumi statisztikák tekintetében. Az egyik leggyakoribb, hogy Excel táblázatban hozzák nyilvánosságra, amelyben mindenki megkeresheti a számára érdekes adatokat. Az Excel táblázatokat sokan felhasználói szinten tudják használni. Megoldható benne rangsorok, összehasonlítások összeállítása, de azért ez nagy munkát jelent sok adat esetén. Emellett az is hátránya ennek a módszernek, hogy nehéz benne összefüggéseket, tendenciákat találni.

Ami nagyon jó módszer, ha egy összetett keresővel rendelkezik a statisztikai adatokat bemutató oldal, ez felhasználói szemmel nagy segítség. Erre egy jó példa a finnek online múzeumstatisztikai oldala a Museotilasto. Az oldal a finn múzeumok pénzügyi, személyzeti és működési adatait tartalmazza 2007 óta napjainkig. A kereső felépítése logikus, könnyen áttekinthető és megérhető. Évre, statisztikai adatra, intézményre vagy területre illetve egyéb háttér információk alapján is lehet keresni.

Egy másik lehetőség az adatok bemutatására, ha egy térképen jelenítünk meg bizonyos információkat. Az USA-ban ilyen oldal a MuseumStat. Ez egy olyan hatalmas adatbázis, amelynek célja, hogy támogassa a múzeumokat, a közösségeket és a kutatókat abban, hogy betekintést nyerjenek a múzeumok és az általuk szolgált közösségék életébe. Az amerikai MuseumStat oldal mintegy 30 000 szervezetről tartalmaz információkat.

A múzeumi adatok és a környezeti adatok együttesen megtalálhatóak a felületen. Ez az oldal a múzeumok számára azért hasznos, mert ennek segítségével a múzeumok vezetői segítséget kapnak, hogy többek között adatalapú elemzéseket készíthessenek, hogy a közösségekre gyakorolt hatásukat növeljék. A közösségek vezetőinek pedig abban nyújt segítséget, hogy az őket érintő környezeti adatokat egy helyen megismerhessék és könnyen megtalálhassák a leendő partnereiket a múzeumok között.

A térképes megjelenítési módszer segít jobban áttekinteni egy-egy terület múzeumokkal való ellátottságát és a környezeti adatok ismeretében meghatározni a lehetőségeket, illetve a fejlődési irányokat.

A harmadik eszköz egy adatbázis. A holland Erfgoedmonitor tényeket és számokat mutat be hollandiai kulturális örökségekről. Nem található meg az oldalon a teljes hollandiai múzeumi statisztika, csak az intézmények száma kereshető, de az alkalmazott módszer érdekes. Az oldal betekintést nyújt a kulturális örökség fejlődésébe és jelenlegi helyzetébe. A Monitor a rendszeresen mért és rögzített mutatók segítségével a régészet, történelmi épületek, történelmi tájak, valamint a múzeumok és gyűjtemények területén bekövetkező trendeket és fejlődéseket mutatja be.

Az adatokat itt egy adatbázisban lehet keresni, ahol a kapott eredményeket meg is jelenítik diagramokon, grafikonokon. A megjelenítési módok között választani is lehet annak megfelelően, hogy számunkra melyik bemutatási eszköz a legjobban használható. Az összehasonlítások készítése, a trendek figyelése válik egyszerűbbé a grafikonok segítségével.

A fenti eszközök mindegyike azért készült, hogy a múzeumi, örökségvédelmi területen lévő statisztikai adatok jobban kereshetőek, érthetőbbek legyenek, ezáltal minél nagyobb számban használják a szakemberek munkájuk során ezeket az információkat. Egy-egy digitális eszköz fejlesztésével kedvet lehet csinálni azok számára is a múzeumi statisztikák megismeréséhez, akiknek egy Excel táblázat elsőre riasztó lenne. Ha már kötelező adatot szolgáltatni, akkor érdemes megismerni és fel is használni a kapott eredményeket, hogy ezzel is segítsük intézményünk fejlődését.

Borítókép: Pexels

Képek forrása: Museotilasto, MuseumStat, Erfogoedmonitor