A MuzeumStat újdonságai
2020. november 20.

Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) MuzeumStat oldala teljesen megújult. A fejlesztés során egy új adatbázis készült és új vizuális elemekkel is bővült az oldal. A MuzeumStat célja, hogy az érdeklődők számára segítséget nyújtson a múzeumi terület sajátosságainak megismerésében és a statisztikai adatok megértésében. Az MNM Országos Muzeológiai, Módszertani és Információs Központja (OMMIK) által megújított oldal készítése során elsődleges szempont volt, hogy a múzeumi szakma és az érdeklődők számára egy könnyen használható és a lehető legtöbb adatot tartalmazó oldal szülessen.

Az intézmények menüpontba került egy gráf, amelyen 2010-től napjainkig tudjuk követni a múzeumi intézményrendszer változását. Egy videó elindításával lehetséges megnézni, hogy az egyes intézmények között hogyan alakultak a kapcsolatok az anyaintézmények, tagintézmények, önálló intézmények és a megyei igazgatóságok tekintetében. Az intézményi háttér változásának ismeretében bizonyos statisztikai adatok is jobban értelmezhetővé válnak. A gráfos megjelenítést követően táblázatban és térképen is megtalálhatóak az intézmények.

Az összesítések menüpontban szintén egy olyan újítás készült, amely a kontextust segít jobban megérteni. Az összesített országos adatok keresésénél, igyekeztünk minden olyan környezeti statisztikai adatot a szakmai adatok mellé rendelni, amely segíti a működési környezet jobb megértését. Például, ha a múzeumi alkalmazottak számát vizsgáljuk, akkor a diagram mellett megjelenik az ország össznépességének és a munkanélküliek számának az alakulása is.

Az összesítéseknél bizonyos adatoknál többféle diagram típusból tudunk választani, annak megfelelően, hogy számunkra melyik a kényelmesebb, melyik segíti jobban munkánkat.

A múzeum statisztikai adatok bemutatása mellett az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött múzeumi projektek adatai is megtalálhatóak az oldalon. 2004-től napjainkig. A videós, térképes megjelenítéssel könnyen átlátható, hogy az ország mely régiója milyen nagyságú támogatást kapott egy adott időszakban. A térképen lévő pöttyök egy-egy intézményt jelölnek, amely támogatást kapott. A térkép alatt egy táblázat is található, amely segítségével a támogatott projektek ismerhetőek meg részletesen.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kerültek ezek az uniós adatok a MuzeumStat oldalra? Ezeknek az adatoknak az összegyűjtésével és rendszerezésével az volt a célunk, hogy a statisztikai adatokban bekövetkező változások jobban érthetőek legyenek, hiszen az Európai Unió által adott támogatások nagyban befolyásolták az elmúlt években a múzeumi terület fejlődési irányát.

A kereső menüpontban lehetséges csak intézményekre keresni vagy összetett keresések is indíthatóak, amelynek során múzeum statisztikai adatokat is kereshetőek. Mivel több, mint 300 indikátor található a keresőben, ezért az adatcsoportokon belül még külön témák is találhatóak, hogy megkönnyítsék a megfelelő adatok kiválasztását. Az adatok után már csak az éveket kell megadni és indítható is a keresés. Az adatok minden esetben xlsx formátumban menthetőek.

A keresőben több terület, intézmény vagy szakmai háttéradat is kiválasztható egyszerre, így könnyen juthatunk összehasonlításokhoz is.
A statisztikai adatokkal kevesen szeretnek foglalkozni, pedig ennek segítségével nyomon követhetőek a változások, a trendek és összehasonlítások is készíthetőek. A megalapozott döntéshozatal egyik alappillére lehet az adatok ismerete, ha azokat megértjük és megismerjük a kontextust is.