2020. november 20.
A MuzeumStat újdonságai
Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) MuzeumStat oldala teljesen megújult. A fejlesztés során egy új adatbázis készült és új vizuális elemekkel is bővült az oldal. A MuzeumStat célja, hogy az érdeklődők számára segítséget nyújtson a múzeumi terület sajátosságainak megismerésében és a statisztikai adatok megértésében. Az MNM Országos Muzeológiai, Módszertani és Információs Központja (OMMIK) által megújított oldal készítése során elsődleges szempont volt, hogy a múzeumi szakma és az érdeklődők számára egy könnyen használható és a lehető legtöbb adatot tartalmazó oldal szülessen.
2020. november 20.
Múzeumi statisztikák európai szemmel
Milyen statisztikai adatokat érdemes és szükséges gyűjteni múzeumi területen? Milyen trendek, újdonságok vannak, amelyeket hasznos lehet egy-egy országnak alkalmaznia? Milyen következtetéseket vonhatunk le, ha összehasonlítjuk különböző adottságokkal rendelkező európai országok múzeumi statisztikáit?
2020. november 20.
Hogyan lehet jobban érthetővé tenni a múzeumi statisztikákat?
A múzeumi statisztikák gyűjtésére és közlésére azért van szükség, hogy kiderüljön egy-egy intézmény, terület hogyan fejlődik, milyen tendenciák figyelhetőek meg. A megfelelően gyűjtött és feldolgozott adatok jó alapot adhatnak az intézményi, területi vagy országos döntéshozatalokhoz. Amiről nem szabad elfelejtkezni, hogy akkor fogják a szakemberek felhasználni a kapott adatokat, ha azok elérhetőek, megfelelően kereshetőek és érhetőek.
Összes cikk