2022. június 28.
Regisztráljon az MNM OMMIK szakmai napjára!
Találkozzunk június 29-én, szerdán 9-11 óra között online az MNM OMMIK és a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának közös szakmai napján, melynek középpontjában a kismúzeumok állnak. Ismerje meg, hogyan segíthetik az MNM OMMIK sokrétű szolgáltatásai a kismúzeumok hatékony működését és közönségével kiépített kapcsolatának elmélyítését. Megmutatjuk,
2022. június 28.
Megjelent a MUZADAT – múzeumi statisztika látványosan, érthetően
10 éve indult útjára a MuzeumStat oldal: „először bölcsis lett, majd óvodás, és 2017-ban már érettségizett”, és ha tovább gondoljuk Sz. Fejes Ildikó, az MNM OMMIK főosztályvezetőjének előadásában elhangzott hasonlatát, akkor 2022-re a szakdolgozatát is megírta. Nemrégiben jelent meg az MNM OMMIK első múzeumi statisztikai kiadványa, a MUZADAT. Ennek kapcsán beszélgettünk Mácsai Ági kulturális tanácsadóval a látogatókutatásról, múzeumi adatokról és a MUZADAT-ról.
2022. március 10.
MUZADAT - MuzeumStat mindenkinek 2019 kiadvány
Kedves Olvasónk! Köszöntjük a múzeumok és a statisztika világában. A Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK főosztálya most először jelentet meg kiadványt a múzeumi statisztikákról. Több éve dolgozunk azon, hogy a statisztikai adatokat érthetően és látványosan bemutassuk a terület iránt érdeklődők számára. Erre fő eszközünk a MuzeumStat szolgáltatásunk, amelyet az elmúlt időszakban fejlesztettünk és sok újdonsággal láttunk el, hogy a múzeumi területet kontextusba helyezzük és az adatokat minél szemléletesebbé tegyük.
2020. november 20.
A MuzeumStat újdonságai
Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) MuzeumStat oldala teljesen megújult. A fejlesztés során egy új adatbázis készült és új vizuális elemekkel is bővült az oldal. A MuzeumStat célja, hogy az érdeklődők számára segítséget nyújtson a múzeumi terület sajátosságainak megismerésében és a statisztikai adatok megértésében. Az MNM Országos Muzeológiai, Módszertani és Információs Központja (OMMIK) által megújított oldal készítése során elsődleges szempont volt, hogy a múzeumi szakma és az érdeklődők számára egy könnyen használható és a lehető legtöbb adatot tartalmazó oldal szülessen.
2020. november 20.
Múzeumi statisztikák európai szemmel
Milyen statisztikai adatokat érdemes és szükséges gyűjteni múzeumi területen? Milyen trendek, újdonságok vannak, amelyeket hasznos lehet egy-egy országnak alkalmaznia? Milyen következtetéseket vonhatunk le, ha összehasonlítjuk különböző adottságokkal rendelkező európai országok múzeumi statisztikáit?
2020. november 20.
Hogyan lehet jobban érthetővé tenni a múzeumi statisztikákat?
A múzeumi statisztikák gyűjtésére és közlésére azért van szükség, hogy kiderüljön egy-egy intézmény, terület hogyan fejlődik, milyen tendenciák figyelhetőek meg. A megfelelően gyűjtött és feldolgozott adatok jó alapot adhatnak az intézményi, területi vagy országos döntéshozatalokhoz. Amiről nem szabad elfelejtkezni, hogy akkor fogják a szakemberek felhasználni a kapott adatokat, ha azok elérhetőek, megfelelően kereshetőek és érhetőek.
2019. november 22.
Museum Index 2018
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelent a Theme Index Museum Index. A jelentés évről évre a vidámparkok, az élményparkok és a múzeumok látogatószámait vizsgálja, elemzi.
2019. november 22.
2,7 millió múzeumi látogató Kínában egy magyar kiállításon
2018 szeptember végén megjelent egy hír, hogy  „Több mint 2,7 millió ember tekintette meg Kína négy nagyvárosában – Sanghajban, Pekingben, Jünnanban és Hszianban – a Magyar Nemzeti Múzeum „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” című kiállítását.”
2019. november 22.
Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez? – múzeumi dashboardok
Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez? – múzeumi dashboardok
Vissza a hírekhez